Så roligt att ni har bokat mig som er bröllopsfotograf!

 Som ni vet så gör jag ett begränsat antal bröllop per år och jag lägger mycket tid på att fånga eran stora dag och vara så osynlig som möjligt! På den här sidan kommer ni få mer information om hur det går till och även lite tips för er. Men givetvis finns jag tillgänglig för er hela tiden via mail eller telefon!

Förberedelser

♥ Dagsljus ifrån fönster är viktigt för att inte få allt för brusiga bilder. Om smink/hår görs vid ett fönster får jag möjlighet till att fånga både motljus och medljus vilket är smickrande både för dig och sminkösen/frisören.

♥ Önskas detaljbilder av tex smycken, ringar ,strumpeband och andra viktiga saker ha gärna dessa samlade. Förslagsvis på en stol eller säng när jag kommer.

♥ Om möjligt – plocka undan gamla flaskor och skräp som kan störa i bilderna. Be bestman/tärnor göra detta 🙂

♥ Jag kommer säga till er om någon ska göra något annorlunda, titta in i kameran eller är i vägen. Om jag inget säger så vill jag ha det så 🙂

♥ När jag kommer har jag ätit för att klara mig till efter vigseln. Så om ni ska äta så behöver jag inget om vi inte kommer överens om något annat.

♥ Viktiga saker jag vill fota under förberedelser är. smink/hårbilder, reaktioner hos nära & kära när du tar på dig dina kläder, dina kläder upphängda i rummet/ i närheten på något fint ställe, detaljbilder på skor och smycken. Sedan fotograferar jag det som händer på ett naturligt sätt så ni behöver inte anpassa er efter mig

♥När ni blir fixade, ha gärna ljusa kläder på er då det underlättar min ljussättning. När ert brudfölje hjälper er med kläderna så får dom gärna vara ombytta och klara.

♥ Om vi fotar förberedelser, porträtt och vigsel i den ordningen kommer jag i mer ”vanliga kläder” och byter sedan om till er vigsel i mer passande kläder.

Porträtt

Fundera ut om ni önskar porträtt före eller efter vigseln. En rekommendation är att ni lägger porträtten efter vigseln om det är möjligt. Detta för att ljuset är lättare att jobba med ju senare på dagen det är och att många brudpar inte vill ses innan vigseln.
För er som har kvar mig under kvällen så rekommenderar jag en fotografering och en bensträckare i anslutning till huvudrätten (ca 15 min) så smiter vi ut och fotograferar i det vackra kvällsljuset. Dessa bilder blir väldigt vackra och är mycket uppskattade och romantiska!

First-look

Om ni önskar porträtt innan vigsel rekommenderar jag en sk. First look. Där arrangerar vi att ni ses för första gången. Det vanligaste är att en utav er står med ryggen mot den andre so kommer gående. Jag står mittemot den som har ryggen mot och fångar hens fösta uttryck. När ni sedan möts byter jag vinkel och fångar er båda. Detta tar ca 15 min så önskar det avsätt tid till detta så hittar jag en fin plats i anslutning till era förberedelser.

När vi ses så pratar vi om önskemål o plats för fotografering. Oftast kanske det inte verkar vara så speciella platser för er men som har ett fint ljus och fin bakgrund. Bakgrunden blir alltid mer eller mindre suddig. Jag uppmärksammar alltid era önskemål o platser som betyder mycket för er och ger förslag på platser som jag tror passar, utifrån ljus, miljö och avstånd. Jag tittar alltid ut platserna i förväg. Vid längre avstånd samma dag, annars tidigare.

Ni får gärna ha med brudfölje när vi fotograferar. En rekommendation är att fotografera följet och barm i början eller i slutet av vår porträttfotografering. Så kan dom göra ärenden om det behövs.

Jag tar med:

Picknicfilt med vattenavstötande undersida så vi kan ta sittbilder.
Vitt lakan som ni kan ha ovanpå picnicfilten.
Vatten, bananer och kladdfri-sockerkick (ni kommer glömma av att äta och dricka)
Två stora vita paraplyer

Jag behöver ha 45-60 min för att ta era porträtt. Men med längre tid desto bättre och större variation. Flera platser är inte nödvändigt men fint om vi hinner med 2 olika fotoplatser gärna i närheten utav varandra.
Ta med oömma skor så ni kan förflytta er lätt. Klackar blir lätt smutsiga också om vi förflyttar oss. Ha gärna med bröllopsskorna i en påse när vi fotar ifall ni vill ha någon bild med dessa på.
Kvällsfotografering sker helst 45-30 min solen går ner. Prata med mig under kvällen så har jag koll.
Jag kommer hjälpa er med hur ni ska stå, göra och ”posera” men säger jag inte ska i bara fortsätta med det ni gör. Jag vill föröka locka fram det naturliga och ingenting är fel. Vill ni pussas, kramas eller fnissa så gör det! Jag försöker uppmärksamma ögonblicken och ta upp det personliga ifrån er. Det kommer inte bli som när ni blir fotograferade av en bekant med sin telefon och ni sitter och väntar och tittar stelt in i kameran. Jag försöker vara väldigt lättsam att bli fotograferad av och det kommer vara en roligt & mysig stund för er båda. Försök att slappna av och ha roligt, klockan har jag koll på!

Gruppbilder

Den bästa tiden för gruppbilder är utav tvekan när vi kommer till platsen där ni har middagen. Då är alla gäster samlade, ni har fotograferats av mig och det är trevlig stämning.

Om ni har många gäster är det bra om det finns någon trappa som gästerna kan stå i eller om det finns en balkong eller ett fönster med en gräsplätt nedanför. Då kan jag fota neråt och få en överblick på alla gästerna.

Någon ansvarig toastmaster/toastmadame som har koll på vilka gruppbilder ni vill ha och arrangerar era gäster. Eftersom jag inte vet vilka som är vilka så behöver jag ha någon att organisera. Ni väljer själva vilka konstellationer ni vill ha och räkna med att varje grupp tar 5 min.

Men om....

Vad gör vi om bilderna skulle försvinna på något sätt?
Risken är minimal och jag har alltid med mig två kameror under vigseln. Jag gör alltid en backup och sparar era bilder så fort jag kommer hem.

Checklista med det viktigaste

• Ha roligt och slappna av – allt löser sig!
• Lite extra tid under förberedelserna för att hinna med tex: påklädningsbilder, First look och för att ni ska hinna äta lite.
• Prata med vigselförrättaren att ni ska ha med mig.
• Någon som har ansvar för gruppbilder och vet vilka som ska fotas.
• Minst 45 min till porträttfotograferingen och gärna en stund efter huvudrätten.
• Rum i anslutning till er middagslokal och mat till mig så tar jag ännu bättre bilder 🙂
• Om ni glömmer allt jag skriver här så strunt samma! Jag tar hand om er och anpassar mig!